GEZOND ETEN ??? TRAIN JE BREIN !!!

gezond eten

Als we een lekker stuk chocolade of een pak frietjes zien, dan gebeurt er van alles in ons lichaam. Het water loopt ons in de mond, onze maag begint te knorren en ook in onze hersenen begint er van alles te flikkeren.
Van nature zijn we voorgeprogrammeerd om vooral voor calorierijk eten te kiezen. Voor onze voorouders was het interessanter om een zoet stuk fruit op te eten, dan pakweg een paddenstoel. Als we ons oerbrein laten beslissen, zal het dus eerder naar een chocoladereep grijpen, dan naar een wortel. Omdat we daar meer energie uithalen. Al is er nu wel een belangrijk verschil met de oertijd : toen moesten mensen na dat stuk fruit nog achter een dier aanhollen, of op zoek gaan naar ander voedsel. Nu blijven we na die reep aan ons bureau of voor de TV zitten en kunnen we er zonder moeite nog één eten.

Gezond eten : mindful eten !

Echter, er is goed nieuws ! Onderzoek heeft aangetoond dat je door mindful te leren eten, je veel bewuster met voedsel leert om te gaan. Waarom kies je nu eigenlijk voor dat zogenaamde comfort food ?gezond eten is mindful eten
Wie mindful eet, leert bewust stil te staan bij de emoties en gedachten die bij bepaald voedsel horen. Je leert ook dat je soms andere keuzes kunt maken. In een stresssituatie grijpen veel mensen naar een reep chocolade, chips of koekjes. Maar waarom niet eens stilstaan bij de oorzaken van de stress, door bewust in en uit te ademen, te bellen met een goede vriendin of een lekker bad te nemen ? Dat zijn ook manieren om je stress aan te pakken.
gezond eten met je brein
Het is van belang om niet op automatische piloot te eten. Wat gebeurt er op het moment dat je iets in je mond steekt ? Hoe snel werk je het naar binnen ? Wat is de functie van dit koekje als je geen honger hebt ? Welke gedachten of gevoelens zijn er na het eten van frietjes ? Hoe voelt je lichaam als je verzadigd bent ? Na verloop van tijd worden de meeste mensen die mindful leren eten zich bewuster van hun verzadigingspunt en vaak kiezen ze ook om minder te eten. Vroeger bestelden ze meteen een groot pak friet, nu voelen ze dat hun honger halverwege het normale pakje al gestild is en stoppen ze ook.
Begrip speelt ook een belangrijke rol. We hebben allemaal een oerbrein dat schreeuwt om calorierijk voedsel. In plaats van onszelf te bekritiseren, kunnen we daar ook begrip voor opbrengen. Af en toe kiezen voor comfort food – 2 bolletjes ijs bvb – kan zeker geen kwaad. Maar als je leert om je lichaam steeds beter aan te voelen en voldoende stressreducerende vaardigheden onder de knie krijgt, zal je meer kiezen voor kwalitatief genieten van kleine hoeveelheden en positieve vormen van zelfzorg, in plaats van op automatische piloot te eten. Zo train je je brein ook, maar dan wel om er bewust meer controle over te krijgen. Je keert terug naar jezelf en naar je echte behoeftes.

Workshop

Indien je meer te weten wil komen over goede eetgewoontes, houdt dan alvast woensdag 14 januari 2015 vrij vanaf 20u voor de workshop ‘Eindelijk Slank’. Deze gaat door in de Tivolilaan 94 te Mechelen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.