Wat te doen bij prikkelbare darm syndroom

 

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een darmstoornis  waarbij de beweeglijkheid van de darm verstoord is. Hierbij worden bepaalde voedingselementen niet goed opgenomen door de darm.  Dit leidt tot verscheiden klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, diarree, constipatie, winderigheid, … PDS komt de laatste jaren helaas meer en meer voor. Minstens 1 op 10 volwassen Belgen heeft  last van prikkelbare darmen.

Vroeger werd er aangeraden om te minderen met vezels, cafeïne en koolzuurhoudende dranken om deze klachten te verhelpen, maar dit had weinig succes.  Gelukkig is er de voorbije jaren veel onderzoek gedaan waardoor er nu wel een succesvol dieet bestaat als behandeling voor PDS.

Het laag FODMAP-dieet

Nog nooit gehoord van het laag FODMAP dieet? Je bent zeker niet de enige! Het is helaas geen nieuwe methode om af te slanken, een hype of een variant van een gezond voedingspatroon.

Het laag FODMAP dieet is wel een zeer effectieve behandeling bij darmklachten en het prikkelbaar darmsyndroom. Dit dieet is ontwikkeld en uitgebreid onderzocht door wetenschappers aan de Monash universiteit in Melbourne.

FODMAP is een afkorting voor gefermenteerde oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Dit zijn korte keten koolhydraten die in onze dagelijkse voeding voorkomen en moeilijk verteerbaar zijn voor veel mensen. Wanneer de beweeglijkheid van de darm verstoord is, worden deze moleculen nog moeilijker opgenomen wat leidt tot specifieke klachten op regelmatige basis.

Samen met jouw diëtist ga je gedurende 6 tot 12 weken op zoek naar bepaalde FODMAPs die jij moeilijk kan verteren en jouw klachten veroorzaken. Je gaat in deze periode door een eliminatiefase, waarbij je de FODMAPs probeert te mijden in je voedingspatroon. Nadien komt de herintroductiefase en stabilisatiefase. Ten slotte leer je hoe je deze bevindingen in jouw voedingspatroon kan implementeren zodat jouw klachten verminderen of verdwijnen.

En het mooiste van allemaal?

Meer dan 10 jaar onderzoek toont aan dat bij 70-80% van de mensen met het prikkelbare darm syndroom of prikkelbare darmklachten, de symptomen significant verminderd of zelfs helemaal verdwenen zijn na een laag FODMAP dieet. Door de bewustwording van welke voedingselementen jouw klachten juist uitlokken en je deze elimineert, zorg je ervoor dat de klachten wegblijven.

Komen deze klachten je bekend voor of ben je al eens een arts gepasseerd? Kom dan gerust eens langs bij onze Diëtiste!

 

 

Write a comment

Nieuwsbrief

ONTVANG 10 HANDIGE GEZONDHEIDSTIPS !!!

Meld je aan op de nieuwsbrief en je ontvangt gratis 10 handige tips om gezond en slank te genieten.