Warme bloemkooksnacks met zelfgemaakte ketchup

Lekker, koolhydraatarm aperitieven ? Dat kan met deze hapjes van bloemkool en kaas ! Dip ze in wat zelfgemaakte ketchup … Een warme en gezellige starter van de avond !

Bloemkoolsnacks

Ingrediënten :

• 2 eetlepels magere room
• 2 eetlepels boter
• 450 g gekookte bloemkool
• 2 eierdooiers
• 100 g gemalen kaas
• 1 tl bakpoeder
• 4 eiwitten

Bereidingswijze :

• Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
• Smelt de room en boter in een pan.
• Doe de gekookte en uitgelekte bloemkool in een kom, voeg het gesmolten roommengsel toe en pureer. Laat afkoelen.
• Roer zodra het bloemkoolmengsel koud is de eierdooiers, de geraspte kaas en de bakpoeder erdoor.
• Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig door het bloemkoolmengsel.
• Vorm hapjes met 2 eetlepels, schep het bloemkoolmengsel met 1 eetlepel en schraap het er met de achterkant van de andere uit.
• Bak de hapjes in 30-40 min goudbruin.
• Kruid de snacks met peper en zout en serveer ze direct met zelfgemaakte tomatenketchup, warm zijn ze op hun best !

Zelfgemaakte ketchup

Ketchup is een vetarm product maar het is de koning van de verborgen suikers. Per 100 milliliter ketchup zit je al snel aan 4 of 5 klontjes suiker. Met deze zelfgemaakte variant zit je helemaal goed, immers, het zijn weinig én natuurlijke suikers én toch is je ketchup fenomenaal lekker !

Ingrediënten :

• 50 g olijfolie
• 1 ui, grof gehakt
• 2 teentjes knoflook, gehakt
• 1/2 tl gemberpoeder
• 1/4 tl kaneel
• 1/2 tl kruidnagelpoeder
• 1/4 tl pimentpoeder
• 60 g tomatenconcentraat
• 200 g geraspte granny smiths, geschild
• 400 g hele gepelde tomaten
• 1.5 dl water
• zout en peper naar smaak
• 1 tl honing
• 1 1/2 el appelazijn

Bereidingswijze :

• Smelt de boter in een pan op matig vuur en bak daarin de uit en de knoflook zacht.
• Voeg de specerijen toe en bak deze 1 minuut mee, tot ze hun smaak afgeven.
• Voeg het tomatenconcentraat toe en bak deze nog 1 minuut mee.
• Voeg het water, de appel en de gepelde tomaten toe. Laat het mengsel op laag vuur koken tot het ingedikt is. Dit duurt minstens 60 min.
• Mix de saus fijn en breng hem goed op smaak met zout en peper en met de honing. Voeg de azijn toe.
• Doe de ketchup in een glazen pot en laat hem afkoelen. Plaats hem in de koelkast, zo blijft hij minstens 2 weken houdbaar.

 

En nu smullen maar. Een lekkere en gezonde combinatie voor bij je aperitief.

Write a comment

Nieuwsbrief

ONTVANG 10 HANDIGE GEZONDHEIDSTIPS !!!

Meld je aan op de nieuwsbrief en je ontvangt gratis 10 handige tips om gezond en slank te genieten.